Spelregels darten

Het spel darten speel je met drie dart pijltjes en een dartbord. Je kunt het spel met twee personen spelen, maar ook met meerdere. In de vroegere jaren werd het spel vooral in Engelse pubs gespeeld. Na het succes van van Barneveld brak het ijs en hierdoor werd het ook populair in Nederland. Het bekende darttoernooi World Professional Darts Championship is hierbij een veel bekeken en populair toernooi geworden. De dart regels die o.a. bij dit proffesionele toernooi gebruikt worden zijn erg uitgebreid, hieronder vind je ze op een rijtje. 

De officiële dart regels 

Om te kunnen darten op een professionele manier, dien je de officiële spelregels van darten te kennen. Wanneer je het spel gewoon thuis wilt spelen kun je de spelregels altijd aanpassen en milder maken. 

Om te beginnen vertellen we hieronder eerst iets over het opzetten van de wedstrijdbaan. 
Je hebt een minimale ruimte nodig, deze is: 4 meter lang, 3 meter breed en 3 meter hoog. Het dart bord moet zo worden gehangen dat het midden van het bord 1,73 meter boven de vloer hangt. Het punt vanaf dat je mag werpen (ook wel de werplijn, of de oche) dient 2,37 meter van het dartbord te zijn, moet minimaal 61 centimeter lang zijn en de hoogte bedraagt tussen de 3,8 en 6 centimeter. 

Het dartbord

Het dartbord dat men tegenwoordig gebruikt bestaat uit een een ronde plaat van 18 millimeter dikte met daarop sisalvezelborsteltjes die onder druk op het bord gelijmd en geperst worden. Een metalen rand maakt de omlijsting van het bord. Verder wordt het bord voorzien van een vakindeling met verschillende kleuren. De buitenring heeft verschillende cijfers waarbij het cijfer 20 bovenaan dient te hangen. De vakjes en cijfers zorgen ervoor dat het duidelijk wordt in welk vak de dart is gegooid en welk aantal punten is gehaald. Tip: maak het bord nooit nat! 

Spelregels puntentelling darten

Doordag het dartbord verdeeld is in ringen en sectoren is het erg duidelijk en overzichtelijk. De getallen langs de rand geven het aantal punten aan dat in de betreffende sector valt. Deze sectoren zijn verdeeld in nog kleinere vakken die ook bepaalde punten hebben. 

  • Het middelste rode vakje (bull's eye) is 50 punten waard
  • Het groene rondje daaromheen (singe Bull) is 25 punten waard. 
  • De brede ring in het zwart en wit (bed), heeft het aantal punten dat op de rand van het bord in die sector staat.
  • De smalle ring in het rood en groen (de triple), levert driemaal het aantal punten dat in de sector valt. 
  • Wederom een brede ring (bed) met het aantal punten dat op de rand van het bord in die sector staat.
  • De buitenste ring in het groen en rood (double ring), levert tweemaal het aantal punten dat bij het betreffende vak staat. 
  • Wanneer je buiten deze vakken gooit, krijg je geen punten.
  • Wanneer de dart uit het bord valt, krijg je wederom geen punten 
  • Als je een dart in een van de eerder gegooide darts gooit, wordt de laatste van de twee darts niet geteld, maar wel als worp gezien. 

Dart regels voor uitgooien

Elke speler krijgt 501 punten toegewezen die hij/zij weg moet spelen door om de beur drie darts te gooien. De speler dient precies om 0 uit te komen. Diegene die als eerste op 0 uitkomt wint het spel. Als je scores hoger dan 80 punten zijn, kun je uitgooien gemakkelijk met je hoofd berekenen. Hier betreft het uitgooien voor zowel 3 pijlen als voor 2 pijlen. De puntenaantallen onder de 170 die niet in 1 beurt kunnen worden uitgegooid zijn 169, 168, 166, 165, 163, 162 en 159.

Om zo snel mogelijk uit te gooien, bestel je de mooiste dartspullen bij Sporthuis!